Zakelijkelijn
Image default
Auto-industrie

APK-mythen ontrafeld: Feiten en fabels over de keuring van je auto

Iedereen met een auto heeft er mee te maken: de jaarlijkse APK-keuring voor je auto. Maar wat zijn nou eigenlijk de feiten en fabels rondom deze keuring? In deze blog ontrafelen we de meest voorkomende mythes rondom de APK-keuring, zodat je beter op de hoogte bent van wat de daadwerkelijke eisen zijn voor jouw auto.

1.      Je moet altijd je auto APK-keuren bij hetzelfde bedrijf waar je hem laat onderhouden

Dit is niet waar. Het is wellicht handig om je auto bij hetzelfde bedrijf te brengen voor onderhoud én de APK-keuring, maar het is zeker niet verplicht. Je keurt je auto bij elk erkend APK-bedrijf in Nederland. Het verschil zit hem misschien in de prijs of de service, dus het is goed om even te vergelijken.

2.      Een auto van 5 jaar oud moet altijd goedgekeurd worden tijdens de APK-keuring

Niet waar. Elke auto moet voldoen aan bepaalde eisen die gelden tijdens de APK-keuring. Het maakt niet uit hoe oud je auto is. Zo kan het zo zijn dat een auto van 2 jaar oud alsnog wordt afgekeurd tijdens de APK-keuring als het niet voldoet aan de gestelde eisen. Het is belangrijk om je auto daarom regelmatig te laten onderhouden, zodat potentiële problemen op tijd worden opgemerkt en verholpen.

3.      Je auto moet voor de APK-keuring helemaal worden schoongemaakt.

Hoewel het natuurlijk wel zo netjes is om een schone auto aan te bieden voor de keuring, is dit geen verplichting. Het gaat er bij de APK-keuring om dat de auto technisch in orde is en het sleutelen aan je auto. Uiteraard dragen vies interieur of vlekken op de bekleding aan de waarde-afname van de auto, maar het heeft geen invloed op de goedkeuring of afkeuring tijdens de keuring.

4.      Met uitstel ontwijk je een APK-keuring

Zeker niet waar. Het is wettelijk verplicht om je auto te laten keuren volgens de gestelde keuringstermijn. Als je je APK-keuring uitstelt, raak je in de problemen. Als je een ongeluk krijgt met een auto die niet gekeurd is, dan heeft dit ernstige gevolgen voor de verzekering. Daarnaast krijg je een boete van de RDW als je auto niet volgens de gestelde keuringstermijn APK-gekeurd wordt.

5.      Je auto kan worden afgekeurd als er krassen op de ruiten zitten.

Dit is absoluut niet waar. Krassen op de ruiten zijn niet van invloed op de APK-keuring, tenzij deze er duidelijk voor zorgen dat de bestuurder het zicht belemmert. Het is natuurlijk wel verstandig om eventuele krassen op de ruiten te laten repareren, zodat je optimaal zicht hebt tijdens het rijden.

Zorg daarom dat je jouw auto regelmatig onderhoudt en op tijd laat keuren, zodat je veilig de weg op gaat.

https://www.serviceonly.nl/services/apk/