Zakelijkelijn
Image default
Auto-industrie

Wat kan je vewachten bij een oogmeting, wat zijn de kosten?

Wat kan je vewachten bij een oogmeting, wat zijn de kosten?

Waar kunt u terecht voor een oogmeting?

Er zijn vier belangrijke plaatsen waar u een oogmeting kunt krijgen:

 1. Brillenwinkels
 2. Online brillenwinkels
 3. Grote winkels
 4. Onafhankelijke optometristen en oogartsen.

 

Onlineoogonderzoeken zijn vaak goedkoop, maar hebben ook een beperkte reikwijdte. Ze kunnen geen tekenen van oogziekten identificeren en sommige kunnen alleen worden gebruikt om een voorschrift te vernieuwen in plaats van een nieuw voorschrift te krijgen.

Alle oogonderzoeken die in de praktijk van een oogarts plaatsvinden zijn even grondig en betrouwbaar. Als u voor de eerste keer naar een nieuwe oogarts gaat, laat hem dan weten welke oogaandoeningen u heeft. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat u alle onderzoeken krijgt die u nodig hebt om uw ogen gezond te houden.

 

Hoe bereidt u zich voor op een oogmeeting?

Als je je voorbereidt op je oogonderzoek, vergeet dan niet mee te nemen:

 • Je bril, contactlenzen en andere voorgeschreven brillen.
 • Een lijst van alle medicijnen of supplementen die je momenteel gebruikt. Dit geldt ook voor oogdruppels die je regelmatig gebruikt.
 • Een overzicht van de medische geschiedenis van uw familie, inclusief niet-ooggerelateerde aandoeningen. Bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes komen in de familie voor en kunnen het risico op oogproblemen vergroten.
 • De naam van je huisarts. Als je oogarts tekenen van ziekte vindt tijdens het onderzoek, moet hij/zij je huisarts hiervan op de hoogte stellen zodat je de juiste vervolgzorg kunt krijgen.
 • Een kopie van je verzekeringsgegevens als je zichtdekking heeft.

 

Wat controleren oogartsen tijdens het oogonderzoek?

Oogartsen controleren drie dingen tijdens het oogonderzoek: 

 1. Gezichtsscherpte (hoe goed en hoe ver u kunt zien).
 2. De gezondheid van de ogen
 3. Oogdruk

Een verhoogde oogdruk is een vroeg teken van verschillende oogziekten, waaronder glaucoom.

Afhankelijk van je leeftijd, symptomen, familiegeschiedenis en wanneer je voor het laatst bij een oogarts bent geweest, is het misschien niet nodig om al deze zaken tijdens elk onderzoek te controleren.

 

Wat kost een oogmeting doorgaans?

De gemiddelde oogmeeting kosten van een nationaal oogonderzoek liggen rond de Euro 114 zonder verzekering. Mensen met een verzekering kunnen verwachten aanzienlijk minder te betalen, afhankelijk van het type verzekering dat ze hebben.

Goedkope oogmetingen zijn verkrijgbaar bij veel brillenwinkels. Natuurlijk verschilt de oogmeeting kosten van aanbieder tot aanbieder. Om de juiste keus te maken kun je vooraf contact opnemen met diverse aanbieders en de oogmeeting kosten opvragen. 

Er zijn ook enkele volksgezondheidsprogramma’s, liefdadigheidsinstellingen en non-profitorganisaties die gratis oogmetingen aanbieden voor mensen met een laag inkomen. 

 

Wat kun je verwachten tijdens het oogonderzoek

Een oogonderzoek duurt tussen de 15 minuten en een uur, afhankelijk van welke onderzoeken je moet laten doen.

Tijdens het onderzoek zal je oogarts elke test één voor één voorstellen. Hij zal je uitleggen waarvoor elke test dient en wat u moet doen terwijl hij de test uitvoert.

Aan het eind krijgt u de resultaten. Afhankelijk van wat er is gevonden, kan het zijn dat u meer tests of frequentere screenings nodig heeft. Als bij de oogmeeting ook de gezichtsscherpte is getest, krijgt je mogelijk een recept voor een corrigerende bril.

Als je ogen worden verwijd als onderdeel van het onderzoek, zal je zicht enige tijd na je afspraak zeer wazig zijn. Dit effect verdwijnt in de loop van de volgende uren. Bij de meeste mensen is het zicht na vier tot 24 uur weer normaal, maar elk geval is anders.

Let op!

Je mag niet rijden na een oogmeting. Als je weet dat je er een krijgt, plan dan een vriend of familielid om je daarna naar huis te rijden.

Het is ook mogelijk dat je niet goed genoeg kunt zien om te werken totdat het verwijdingseffect is uitgewerkt. Zorg ervoor dat alle dringende zaken op het werk zijn afgehandeld voordat je naar het oogonderzoek gaat. Dit wordt sterk aangeraden door Dokter Fit.