Zakelijkelijn
Image default
Industriële goederen en diensten

Alles over de zwenkkraan

Een zwenkkraan is een hijstoestel dat zijn last om drie rotatieassen draait. Deze kraan heeft doorgaans drie of vier wielen aan de hoofdlastarm, waardoor hij van links naar rechts kan zwenken, om de basisas naar voren en naar achteren kan draaien en om de verticale as kan draaien. Zwenkkranen zijn dan ook ideaal voor het hijsen van zware lasten waarvoor een minimale vrije ruimte onder of rond de last nodig is – bijvoorbeeld voor het laden van vracht op het dek van een schip zonder luiken of deuren te hoeven sluiten. Ze worden ook gebruikt bij grote bouwprojecten waar ze nodig zijn in krappe ruimtes met beperkte toegang. Je kan een zwenkkraan aanschaffen met haken of grijpers en je hebt twee soorten zwenkkranen; twee zogenaamde kraansystemen.

 

Haken of grijpers

Als je een zwenkkraan aanschaft met haken dan schaf je vooral een kraan aan om verschillende lading te heffen en weer te laten zakken. Grijpers worden meer gebruikt als je alleen een kraan aanschaft om lading te verplaatsen. Haken kunnen daarbij worden gebruikt om lading in de nabijheid te grijpen; grijpers kunnen worden gebruikt om voorwerpen te tillen die verder weg of groter zijn. Ze kunnen dus meer dan een haak.

 

Kraansystemen

Je hebt de normale zwenkkraan die ook wel bovenloopkraan wordt genoemd en je hebt de directe zwenkkraan die ook wel topzwenkkraan wordt genoemd. De normale zwenkkraan is een van de kraansystemen die gebruikt kan worden voor het heffen en het verplaatsen van materialen waarbij de lading horizontaal op de vloer of rechtstreeks op een bovenloopsysteem wordt geplaatst. Deze kraan zie je vooral staan in staalfabrieken, gieterijen, scheepswerven en magazijnen. De topzwenkkraan wordt gebruikt om zware lasten vanaf de grond rechtstreeks in vrachtwagens of treinwagons te hijsen. Over het algemeen worden deze kranen altijd gebruikt in kleine werkplaatsen en magazijnen en worden deze kranen gezien als compacte kranen.

https://www.adaklein.nl/werkplaatskraan/kraansystemen/