Zakelijkelijn
Image default
Industriële goederen en diensten

Gasveren zitten in alledaagse gebruiksvoorwerpen

Het openen van een achterklep van een auto, het sluiten van busdeuren of het omhoog of omlaag bewegen van een bureaustoel. Allemaal dagelijkse handelingen die zonder het gebruik van gasveren niet mogelijk zijn. Gasveren zijn kleine cilinders die door het veranderen van druk een voorwerp in beweging kunnen zetten. Ze maken deze handelingen eenvoudiger en gasveren zorgen ervoor dat er slechts weinig kracht gebruikt hoeft te worden. Ga je zelf aan de slag met een project en heb je daarvoor een gasveer nodig? Dan hoef je niet verder te zoeken want gasveren zijn er in verschillende soorten en vooral ook in verschillende maten. Hierdoor is er altijd een gasveer beschikbaar die past bij jouw wensen en jouw project.

Wat zijn gasveren? 

Een gasveer is een hulpmiddel om zware voorwerpen te laten bewegen, zonder dat dit veel spierkracht kost. Denk aan het openen van een grote klep. Bovendien beschermt de gasveer tegen het terugvallen van de klep zodat deze zacht sluit en niet naar beneden valt. Een gasveer bestaat uit een cilindervormig buisje waarin een zuiger is verwerkt. In de cilinder zit stikstof, een soort gas, dat wordt samengeperst bij een bepaalde beweging. Door die beweging wordt een veer geactiveerd waarbij een ventiel in de zuiger juist zorgt voor een dempende werking. Er zijn op de markt veel verschillende soorten gasveren te verkrijgen, maar simpelweg kan er een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten gasveren, namelijk de gasdrukveer en de gastrekveer. De gasdrukveer is de gasveer die het meeste wordt gebruikt bij dagelijkse producten. De veer in de gasdrukveer is in normale toestand uitgeschoven en om de veer in werking te laten treden moet de veer worden ingedrukt. De gastrekveer daarentegen werkt precies andersom. Bij deze veer is het nodig om kracht uit te oefenen om de veer naar buiten te laten bewegen. Ondanks dat de gasvereneen andere werking hebben, hebben ze wel hetzelfde doel. Namelijk het laten bewegen van zware onderdelen.

Waar worden gasveren voor gebruikt? 

Gasveren worden veel gebruikt in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van autodeuren, het bewegen van een bureaustoel of het openen van zware luiken. Gasveren worden ook vaak toegepast in gereedschap of andere zware of lastig te tillen voorwerpen. De werking van een gasveer is daarmee heel divers maar ook onmisbaar. Zonder gasveren wordt het tillen van een achterklep van een auto een hele lastige opgave. Ga je zelf aan de slag met gasveren? Kijk dan goed welk type gasveer je nodig hebt. Gasveren zijn verkrijgbaar in diverse maten en soorten, dus voor elke klus is er wel een geschikte gasveer beschikbaar. 

Ga je zelf klussen of ga je beginnen aan een leuk project net zware onderdelen? Denk dan eens aan het installeren van een gasveer. Voor elk type klus of opdracht is wel een geschikte gasveer beschikbaar. Of je nu op zoek bent naar een veer van 10 mm of juist van 50 mm; echt alles is mogelijk en op maat te maken. Met diverse rekentools bereken jij eenvoudig welke gasveer jij nodig hebt en welke kracht deze moet kunnen uitoefenen. Twijfel dus niet langer en kies de gasveer die bij jou en jouw project past.