Zakelijkelijn
Image default
Detailhandel

Zittend beroep? Zo leef (en werk) je lang en gelukkig!

Voor ieder uur dat je zittend doorbrengt, ga je 5 minuten eerder dood. Klinkt hard, en dat is het ook. Meer bewegen is een oplossing. Ieder uur even opstaan en een ommetje maken, kan de risico’s op hart- en vaatziekten al verkleinen. Naast gedragsverandering kun je ook in de basis zorgen voor een gezondere werkhouding. Met de juiste kantoormeubelen en opstellingen rond je werkplek kom je al een heel eind.

Een goede bureaustoel  

Professionele bureaustoelen hebben veel opties om voor iedereen de beste zithouding. Belangrijk is dat de rugleuning, armleuningen en de zitting verstelbaar zijn. Een stoel waarbij de rugleuning de contouren van je rug volgt, zorgt ervoor dat rechtop zitten bijna automatisch gaat. Ben je van nature geneigd om snel een verkeerde houding aan te nemen, dan kun je een wiebel-/balanskussens gebruiken om je hier bewuster van te worden.

Toetsenbord, beeldscherm en muis op de juiste plek

Ook de positie van het beeldscherm, je muis en toetsenbord spelen een belangrijke rol in je houding. Met name de laatste 2 horen zo te liggen dat je je ellebogen en polsen in een lijn kan houden. Reiken is vermoeiend en veroorzaakt weer een kromme houding. Stel ook je beeldscherm(en) zo op dat bovenkant is afgestemd op jouw ooghoogte. Houdt voor de kijkafstand tot je scherm zo’n 50-70 cm aan.

Geef je voeten de juiste steun

Wanneer je werkplek te hoog is en/of je het lastig vindt om een goede houding voor je voeten te vinden, gebruik dan een voetensteun. Dit helpt je om met je benen in een geschikte hoek te werken, waardoor je ze ontlast. Je zit meer ontspannen en verkleint zo de kans om klachten te ontwikkelen. Sommige voetensteunen beschikken over een kantelfunctie, zodat je niet helemaal stil hoeft te zitten.

Wissel zittend en staand werken af

Om zittend en staand werken af te wisselen, kun je het best kiezen voor een in hoogte verstelbaar bureau. Een zit sta bureau stel je gemakkelijk (handmatig of elektrisch) af op de juiste hoogte. Belangrijk hierbij is dat je staand werken rustig opbouwt. Lang staan is immers ook niet bevorderlijk voor de bloedsomloop. Begin dus met 5 minuten per keer en kijk daarna wat voor jou goed voelt. Aangeraden wordt om niet langer dan een uur achter elkaar te staan.

Kom in beweging met een bureaufiets

Wil je het helemaal goed doen, onderbreek statisch zitten dan met matige inspanning op een bureaufiets. Verschil met een hometrainer is dat een bureaufiets geen stuur heeft. Zo kun je hem onder je bureau schuiven en kilometers maken terwijl je werkt. Niet alleen goed voor je doorbloeding, maar het bevordert ook je houding én je productiviteit.

Het kost even wat onderzoek naar de juiste middelen, maar een fijne werkplek levert veel op. Je houding verbetert, je wordt productiever én het bevordert de gezondheid. Het investeren waard dus!