Zakelijkelijn
Image default
Transport en logistiek

Het belang van een VCA cursus

Ben je werkzaam in de industrie of logistiek sector? Dan is de kans groot dat je over een VCA dient te beschikken. Deze certificering laat namelijk zien dat jij in staat bent om op een veilige (en soms milieu bewuste) te werken. Tijdens een VCA cursus leer jij namelijk hoe je bepaalde ongelukken op het werk kunt voorkomen en hoe je op een veilige manier met gevaarlijke apparatuur om gaat. Ook leer je hoe je gevaarlijke stoffen dient te transporteren en krijg je een cursus arbeidsomstandighedenwetgeving.

Waarom een VCA cursus belangrijk is

Het volgen van een VCA cursus zorgt er dus voor dat jij bekwaam genoeg bent om in een bepaalde industrie te werken, of dat jij weet hoe je in een bepaalde situatie dient te reageren. De kennis van een VCA cursus kan een crisissituatie oplossen en gevaarlijke omstandigheden voorkomen. Het is dan ook zeer belangrijk dat jij of je voorman over deze benodigde kennis beschikken. Hiermee kun je namelijk een veel veiligere werkomgeving creëren , waarin veiligheid voor jou en je team voorop staat.

Wat houdt de VCA precies in?

Bij het volgen van de VCA cursus ga je op meerdere gebieden kennis op doen. Onder andere zal je meer leren over werken met gevaarlijke machines of werken in gevaarlijke omgevingen. Daarnaast zul je meer leren over risico en preventie, maar ook zul je je bezig houden met brand en explosie gevaar en zal je kennis opdoen van de arbeidsomstandighedenwetgeving en wat dit precies inhoudt. 

Is een VCA Cursus verplicht?

Ben je een medewerker in een technisch of logistiek bedrijf? Dan hoef je niet altijd over een VCA cursus te beschikken. Je kunt er wel voor kiezen om dit alsnog te doen als je dit fijn vindt of als je ambities hebt om door te groeien tot leidinggevende. Voor leidinggevende en ZZP’ers binnen deze sector is het volgen van een VCA cursus verplicht. Hier  kan ook zeer streng op gecontroleerd worden

https://eurotransportcollege.com/vca-cursus/