Zakelijkelijn
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom zou een bedrijf oude computerhardware laten opkopen?

Uw zakelijke hardware verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf, is een goede zaak. Op de redenen daarvan gaan we hier in. Hoewel bepaalde computerhardware voor uw bedrijf heeft afgedaan, kan die voor andere organisaties nog altijd goed bruikbaar zijn. Dan praten we dus over hergebruik. In andere gevallen kan het zijn dat onderdelen van computers en/of materialen die erin zijn toegepast, nog op een andere manier nuttig kunnen zijn. We hebben het dan over het recyclen daarvan. (Delen van) computerhardware, die op geen enkele manier nog bruikbaar is, dient op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier te worden verwerkt. We vervolgen dit artikel nu met de noodzaak van gegevensbeveiliging. Ook zullen we het hebben over het milieu en financiële aspecten.

De noodzaak van gegevensbeveiliging

Als bedrijf bent u verantwoordelijk voor de privacy van de personen en organisaties, waarvan u gegevens opslaat. In de nieuwsmedia leest u nog te vaak dat dergelijke gegevens op straat komen te liggen, als het ware. Uw zakelijke hardware verkopen aan een erkend gespecialiseerd bedrijf, betekent dat de gegevens die zich op de opslageenheden van de apparatuur bevinden, op een afdoende wijze worden vernietigd. Als u namelijk door het besturingssysteem van uw computer gegevens laat verwijderen, dan betekent dat de vrijgave van opslagruimte voor hernieuwd gebruik, maar de gegevens blijven nog wel aanwezig. Nu bestaan er programma’s die gegevens overschrijven. Het meest veilige is echter om de vernietiging ervan aan een gespecialiseerd bedrijf over te laten. Behalve privacygevoelige gegevens worden op de computers ongetwijfeld ook andersoortige bedrijfsgegevens opgeslagen, waarvan u liever niet hebt dat die in verkeerde handen terechtkomen.

De milieu-effecten zijn ook belangrijk

In computers worden onderdelen/materialen gebruikt, die niet goed zijn voor het milieu. Dat is een andere reden om computers, maar ook beeldschermen, niet zo maar bij het grofvuil te zetten. We noemden al hergebruik en recycling. Als een van die twee verwerkingen kan worden toegepast, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Onderdelen en/of materialen blijven dan namelijk in gebruik. Zo niet, dan dienen die op een manier te worden verwerkt, die zo min mogelijk negatieve effecten voor het milieu heeft.

Hardware

Kan financieel aantrekkelijk zijn

We noemden al twee belangrijke redenen voor het zakelijke hardware verkopen aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat kan echter ook geld opleveren. De hoeveelheid is afhankelijk van onder meer het type, het merk en de leeftijd van de apparatuur. Maar ook als die niets meer oplevert, is het laten ophalen door of het afleveren bij een gespecialiseerd bedrijf een goede zaak.

Opnemen in het ondernemingsbeleid

Ook als uw bedrijf nog geen computerhardware van de hand wilt doen, is het nuttig om te weten hoe je het beste gebruik kunt maken van de diensten van een bedrijf, dat gespecialiseerd is in de verwerking daarvan. Dan kunt u uw beleid met betrekking tot de computerhardware daarop afstemmen. Dat beleid omvat uiteraard veel meer aspecten, maar wat te doen met overbodige computerhardware mag er zeker niet in ontbreken.