Zakelijkelijn
Image default
Milieu

Duurzame gevelbekleding

Bedrijven doen steeds beter hun best om zo duurzaam mogelijk te opereren. Ze laten hun duurzame werkmethoden en materialen dan ook maar al te graag aan de buitenwereld zien, want duurzaamheid betekent goodwill. En hoe kun je de duurzaamheid van je bedrijf nog beter laten zien dan met een duurzame gevel? De gevel van het bedrijfspand is namelijk hét visitekaartje van het bedrijf. 

Een houten gevel

Één van de meest duurzame materialen voor een gevel is hout. Hout is niet alleen een duurzaam materiaal, maar het gaat ook nog eens lang mee én het is hernieuwbaar. Een houten gevel betekent weinig onderhoud. 

Voor gevelbekleding wordt voornamelijk thermisch gemodificeerd hout gebruikt. Thermisch gemodificeerd betekent dat een zachte houtsoort middels een warmte behandeling de stevigheid heeft gekregen van een harde houtsoort. Het is mogelijk om de hout planken zelf te branden, maar het is ook mogelijk om deze in te kopen. Wanneer je de planken inkoopt worden de planken geleidelijk aan gebrand in een speciale houtoven. Thermisch gemodificeerd hout kan in het begin nog wat afgeven, maar na een paar regenbuien is dat voorbij. 

Je kunt het gebrande hout daarnaast bijvoorbeeld een zwarte kleur geven. Dit kun je doen middels een natuurlijke beits, zoals Funghi Force. Funghi Force is een schimmel die je op het huis smeert, waardoor het zijn zwarte kleur krijgt. Mochten er na een jaar plekken ontstaan waar het niet meer helemaal zwart is, dan kun je er lijnolie op smeren. Lijnolie is een voeding voor de schimmel Funghi Force en zorgt ervoor dat de schimmel weer zwart wordt. 

Gevelbekleding van kurk of bouwafval

Een duurzame soort gevelbekleding is kurk. Kurk ziet er niet alleen bijzonder uit, maar het heeft ook een goed isolerende werking, wat extra gunstig is met de huidige energieprijzen. Bij kurk is een bijkomend voordeel dat er geen bomen voor gekapt hoeven te worden, wat wel het geval is bij een houten gevel. 

Ondertussen zijn er ook bedrijven die gevelbekleding produceren gemaakt van bouwafval. Zo is er een bedrijf die tegels ontwikkeld die zijn gemaakt van bouwafval en gerecycled PVC. 

Gevelverlichting

Om het visitekaartje van het bedrijf op elk moment van de dag goed te presenteren is de juiste gevelverlichting bij het bedrijfspand ook van groot belang. Gevelverlichting zorgt over het algemeen voor een hoog energieverbruik omdat deze vaak de gehele avond en nacht brand. 

Het is daarom van belang om naar de meest duurzame opties te kijken zoals LED verlichting en solar verlichting. Bij solar verlichting worden de lampen gedurende de dag opgeladen door het zonlicht en branden ze vervolgens in het donker op de opgewekte zonnestroom. 

Daarnaast is het mogelijk om een timer aan te sluiten op de verlichting, waardoor ze niet branden op de momenten dat er nauwelijks mensen voorbij komen. Zoals tussen 02.00 uur en 06.00 uur bijvoorbeeld.

 

https://www.cleary.nl/maatwerk-oplossingen/gevelverlichting-bedrijfspand/