Zakelijkelijn
Image default
Elektronica en elektriciteit

Lumen naar watt

Lumen naar watt omrekenen

Lumen bepalen de hoeveelheid licht die door de gloeilamp gemaakt wordt. En watt wordt gebruikt om te bepalen hoeveel energie iets verbruikt, dus als je het ene weet, kun je het andere uitrekenen. In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig lumen naar watt omrekenen kunt.

Wat zijn lumen?

Lumen zijn een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) die een lamp of een andere soort lichtbron uitstraalt. Met andere woorden, lumen zijn gelijk aan de lichtopbrengst van een lichtbron! Dit geldt niet voor watt. Watt wordt gebruikt om het energieverbruik van een lamp te meten en niet de lichtopbrengst.

Wat de verhouding tot LED lampen betreft, kijk welke verpakking of gebruiksaanwijzing ze bij zich hebben, want elke fabrikant zal zijn eigen “fabrikantcode” hebben.

Wat is Watt?

Watt (W) geeft het totale hoeveelheid energie die de lamp verbruikt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de lamp is en je kunt dus minder watt verbruiken voor dezelfde lichtopbrengst dan met een minder krachtige lamp.

Om Lumen (lm) of Watt (W) te berekenen, kijk je op de verpakking van je LED lichtproduct. Op deze verpakking moeten twee waarden staan: een in lumen, die je vertelt hoeveel licht de bron produceert; en een in watt, die je vertelt hoeveel stroom hij verbruikt. Deze worden beide gemeten onder bepaalde omstandigheden die variëren naargelang het soort product dat je kiest, dus controleer die omstandigheden zorgvuldig voor je een formule als deze gebruikt.

Hoe lumen naar watt omrekenen?

Om lumen naar watt om te rekenen, deel je eenvoudig het aantal lumen door het aantal watt. Bijvoorbeeld, als je een LED lamp van 60 watt hebt die 800 lumen aan helderheid uitstraalt, doe dan deze berekening:

60/800 = .075

In dit scenario is er dus ongeveer .075 watt per lumen. Of je zou kunnen zeggen dat elke watt 800/.075 = 10.000 lumen zou genereren. Om terug te rekenen van watt naar lumen, vermenigvuldig je het aantal watt met 10 voor elke 1 lumen die gegenereerd wordt. Dus opnieuw gebruik makend van ons vorige voorbeeld waarin we een LED lamp hadden die 80 watt licht uitstraalde en 800 lumen aan helderheid had, volgt hieruit dat deze lamp 8000/80 = 100 lumen per watt zou opwekken.

Rekening houdend met de uiteenlopende prijzen van LED lampen, is je beste optie een lamp te vinden die de meeste lumen heeft en toch een vergelijkbaar prijskaartje heeft als wat je voor gewone verlichting zou betalen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid “licht per watt” krijgt, controleer je de verpakking of de gebruiksaanwijzing die bij je lamp geleverd werd. Als er staat dat hij iets van 80-90 watt uitstraalt, dan kun je uit dit pakket zeker ergens tussen de 780-860 lumen verwachten.

Ben je nog steeds niet zeker van jezelf en wil je precies uitrekenen welke lampen hoeveel lumen geven voor elke verbruikte watt:

Elk type en model LED is anders, dus onthoud dat niet elke LED gelijk geschapen is als het op lumen opbrengst aankomt – sommige zullen geven je meer lumen per watt dan andere.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste LED verlichting? Ga naar 123Ledstrips.nl voor handige tips en inspiratie voor LED verlichting.

https://123ledstrips.nl/algemeen/lumen-naar-watt-omrekenen-voor-een-led-lamp/