Zakelijkelijn
Image default
Financiële diensten

Beleggen in ETF’s || Waar kun je dit het beste doen?

In dit artikel leg ik je uit hoe je gratis kunt beleggen in ETF’s. Maar voordat we het hier over gaan hebben leg ik je eerst uit wat ETF’s precies zijn en hoe je in deze beleggingsproducten kunt beleggen.

Wat zijn ETF’s?

Een ETF is een fonds dat op de beurs wordt verhandeld. Deze fondsen zijn één van de belangrijkste en meest waardevolle producten die de afgelopen jaren voor individuele beleggers zijn gecreëerd. ETF’s bieden namelijk veel voordelen en zijn, wanneer ze juist gebruikt, een uitstekend hulpmiddel om je beleggingsdoelen te bereiken.

Kort gezegd is een ETF een mandje aandelen die je via de beurs, en dus ook je broker, kunt kopen of verkopen. ETF’s worden aangeboden in vrijwel elke denkbare soorten en maten, van traditionele beleggingen tot zogenaamde alternatieve beleggingen zoals grondstoffen of valuta’s. Bovendien stellen innovatieve ETF-structuren je in staat om short te gaan op markten, een hefboomwerking te krijgen.

Waar kun je het beste beleggen in ETF’s?

Zoals we al hebben uitgelegd worden ETF’s op de beurs verhandeld. Dit betekent dat je een ETF kunt kopen via je broker. Het is belangrijk dat je dit doet bij een goede broker, waar je niet te veel transactiekosten betaalt.

Ik gebruik zelf DEGIRO voor het beleggen in ETF’s, deze broker heeft een goede beoordeling. Daarnaast heeft deze broker nog een groot voordeel en dat is dat je bij DEGIRO in een aantal ETF’s kunt beleggen zonder transactiekosten te betalen.

De ETF’s waar je geen transactiekosten over hoeft te betalen zitten in de kernselectie van DEGIRO. De kernselectie is een lijst met ETF’s met veel verschillende en ook veel populaire ETF’s. Alle ETF’s uit de kernselectie kun je dus gratis verhandelen, maar hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Wanneer je benieuwd bent naar de voorwaarden raad ik je aan om dit artikel over de kernselectie van DEGIRO te lezen.

Hoe werken ETF’s?

Een ETF wordt gekocht en verkocht als een bedrijfsaandeel gedurende de dag dat de beurzen open zijn. Net als een aandeel heeft een ETF een tickersymbool en kunnen intraday-prijsgegevens gemakkelijk worden verkregen in de loop van de handelsdag.

In tegenstelling tot een bedrijfsaandeel, kan het aantal uitstaande aandelen van een ETF dagelijks veranderen door de creatie van nieuwe aandelen en de aflossing van bestaande aandelen. Dit moet ervoor zorgen dat de ETF constant de waarde van de onderliggende belegging blijft volgen.

Voordelen van ETF’s

De voordelen van ETF’s zijn:

  • Makkelijk te verhandelen: JE kunt ze op elk moment van de dag kopen en verkopen, in tegenstelling tot de meeste beleggingsfondsen die aan het eind van de dag handelen
  • Transparant: Veel ETF’s zijn geïndexeerd; op index gebaseerde ETF’s zijn verplicht om hun posities dagelijks te publiceren
  • Fiscaal efficiënter: ETF’s genereren doorgaans lagere vermogenswinstuitkeringen in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen
  • Handelstransacties: Omdat ETF’s worden verhandeld als aandelen, kunnen beleggers verschillende soorten orders plaatsen (bijv. limietorders of stop-loss-orders) die niet kunnen worden gedaan met beleggingsfondsen

Nadelen van ETF’s

ETF’s hebben echter ook nadelen, waaronder:

  • Handelskosten: als je vaak kleine bedragen belegt, kunnen er goedkopere alternatieven zijn die rechtstreeks bij een fondsmaatschappij beleggen in een onbelast fonds
  • Illiquiditeit: sommige ETF’s die weinig verhandeld worden hebben een hoge bied- en laatspreads, wat betekent dat je koopt tegen de hoge prijs van de spread en verkoopt tegen de lage prijs van de spread
  • Trackingfout: hoewel ETF’s hun onderliggende index over het algemeen redelijk goed volgen, kunnen technische problemen discrepanties veroorzaken.

Zijn ETF’s een goede belegging?

Hoe een ETF presteert, hangt volledig af van de aandelen, obligaties of andere activa waarin het is belegd. Als de beleggingen van het fonds stijgen, zal de ETF ook stijgen. Als zijn beleggingen in waarde dalen, zal de prijs van de ETF ook dalen. Kortom, de prestaties van de ETF zijn slechts een gewogen gemiddelde van al zijn posities. Dus niet alle ETF’s zijn gelijk gemaakt, en het is belangrijk om te weten waarin jouw ETF is belegd.

Toch is de structuur van een ETF een goede opzet voor beleggers, grotendeels vanwege de lage kosten.

ETF’s hebben meestal lage kostenratio’s. De goedkoopste fondsen kosten slechts een paar euro voor elke geïnvesteerde €10.000. Voor een groot deel komt dat omdat het passieve investeringen zijn, wat betekent dat ze vooraf ingestelde indexen gebruiken om te bepalen wat ze bezitten, in plaats van dure investeringsmanagers te betalen om actief de markt af te speuren naar de beste posities. Het doel van een passieve ETF is het volgen van de prestaties van de index die het volgt, niet het verslaan.

Daarnaast bieden ETF’s je ook alle bovengenoemde voordelen: lage minimale investering, goede spreiding, een gerichte of thematische belegging en een ruime keuze aan fondsen.

Investeringsstrategieën

Zodra je jouw beleggingsdoelen hebt bepaald, kunnen ETF’s worden gebruikt om blootstelling te krijgen aan vrijwel elke markt ter wereld of elke industriële sector. JE kunt jouw vermogen op een conventionele manier beleggen met behulp van aandelenindex- en obligatie-ETF’s en de allocatie aanpassen aan veranderingen in jouw risicotolerantie en doelstellingen. JE kunt alternatieve activa toevoegen, zoals goud, grondstoffen of opkomende aandelenmarkten. JE kunt snel markten in- en uitstappen, in de hoop korte termijn schommelingen op te vangen, net zoals bij een hedgefonds. Het punt is dat ETF’s je de flexibiliteit geven om elke soort belegger te zijn die je maar wilt.