Zakelijkelijn
Image default
Land- en bosbouw

De beste bruine bodembedekkers voor je tuin

Als je manieren zoekt om het uiterlijk van je tuin te verbeteren, is een van de beste dingen die je kunt doen het toevoegen van een bedekking van bruine grond. Dit geeft je tuin een nettere, meer afgewerkte uitstraling. Maar welke soort bruine grond moet je gebruiken? Er zijn drie hoofdsoorten bruine grond: aarde,  boomschors en brekerzand. Dus, welke is geschikt voor jou? Laten we elk type nader bekijken in dit blogartikel!

Aarde

Aarde is het meest voorkomende type bruine grond dat in tuinen wordt gebruikt. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Bovendien is het gemakkelijk om mee te werken en kan het gebruikt worden voor de meeste soorten planten. Een nadeel van het gebruik van aarde is echter dat het rommelig kan zijn. Het kan ook wegwaaien in winderige omstandigheden, wat betekent dat je het regelmatig opnieuw moet aanbrengen. Je kan echter wel een stuk van de aarde beplanten, waardoor het steviger blijft liggen.

Franse schors

Franse boomschors is een ander populair type bruine ondergrond. Het wordt gemaakt van boomschors die in kleine stukjes is versnipperd. (Franse) schors is ideaal voor tuinen die veel zon krijgen, omdat het helpt vocht vast te houden. Het waait ook minder snel weg in de wind dan aarde. Franse schors kan echter soms ietwat prijziger zijn dan aarde en het kan in sommige gebieden moeilijk te vinden zijn. 

Brekerzand

Brekerzand is een soort zand dat in kleine stukjes is gebroken. Het wordt vaak gebruikt in bouwprojecten, maar het kan ook gebruikt worden als afdekking van tuinen. Brekerzand is ideaal voor tuinen die veel voetverkeer krijgen, omdat het goed verdicht en niet gemakkelijk wegwaait. Brekerzand kan echter duurder zijn dan andere soorten bruine grond en het kan in sommige gebieden moeilijk te vinden zijn. 

Welke bodembedekker kies jij? 

Er zijn drie belangrijke soorten bruine grond: aarde, Franse schors en brekerzand. Welke is dus geschikt voor jou? Dat hangt af van je behoeften en voorkeuren. Als je op zoek bent naar een goedkope optie die gemakkelijk te vinden en te gebruiken is, dan is aarde een goede keuze. Als je iets nodig hebt dat beter standhoudt in winderige omstandigheden of als je tuin veel zon krijgt, dan is Franse schors misschien een betere optie. En als je iets nodig hebt dat goed verdicht of bestand is tegen zwaar voetverkeer, dan kan brekerzand voor jou de juiste keuze zijn.

 

https://www.123natuurproducten.nl/