Zakelijkelijn
Image default
Bouw en onderhoud

Het werk van een engineer

De werkzaamheden van een engineer kunnen zeer uiteenlopend zijn. In dit artikel zal een kort beeld worden geschetst van de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden van een engineer. Een engineer werkt toe naar een optimaal functioneel ontwerp wat voldoet aan de wensen van de opdrachtgevers. Voor een engineer is het noodzakelijk dat er kritisch nagedacht wordt over de wensen van de klant. Het moet niet zo zijn dat klantwensen klakkeloos over worden genomen zonder na te denken over het einddoel van het ontwerp. Het ontwerp dient iets bij te dragen aan de verbetering van een bepaald proces. Als engineer draag je bij aan de realisatie van toekomstig bestendige technische oplossingen. Benieuwd naar een vacature engineer? Bekijk hier het online aanbod aan vacatures bij Kuijpers.

Taken en verantwoordelijkheden van een lead engineer

Een lead engineer voert projecten uit en stuurt daarbij projectgroepen aan. In sommige gevallen zal een lead engineer ook zelfstandig aan installatie ontwerpen werken. Daarnaast dienen de budgetten in de gaten gehouden te worden, offertes aangevraagd, beoordeeld en verwerkt. Je selecteert mogelijke leveranciers, je gaat om de tafel met opdrachtgevers en zorgt dat je gezamenlijk tot innovatieve technische oplossingen komt. Op basis van analyses ga je te werk en daarnaast voer je een onderhoudsplan uit voor het ontwerp.

Competenties en vaardigheden

Door de nodige verantwoordelijkheden die bij deze functie horen is het ook gewenst dat je over bepaalde communicatieve vaardigheden beschikt. Je moet je ideeën en mening goed kunnen overbrengen naar het projectteam. Daarbij is goed kunnen samenwerken natuurlijk ook van belang. Uiteindelijk werk je met een geheel team toe naar passende oplossingen voor diverse projecten. Voor de creatie van innovatieve technische oplossingen is het belangrijk dat techniek en innovatie niet los van elkaar worden beschouwd. In succesvolle ontwerpen wordt met beide factoren rekening gehouden.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/engineer-elektrotechniek